Lesaanbod

Lees hier alles over de verschillende lessen die Sparta aanbiedt. Sparta is er voor jong en oud.​

Peutergymnastiek

Peuters van 2 tot 4 jaar

Ook de allerkleinsten kunnen al gymmen bij Sparta. Peutergym, ook wel ouder- en kind gymnastiek genoemd, start vanaf 2 jaar. Samen met een (groot)ouder of verzorger leren de kinderen in een veilige situatie hun lichaam te controleren en hun grenzen te verleggen. Samen bewegen en functioneren in een groep, dus samen spelen en delen. Tijdens de lessen leren de kinderen op een leuke manier de basis van bewegen, zoals klimmen, klauteren, kruipen, springen en rollen. Ook gooien, werpen, mikken en vangen komen aan bod. Een gedeelte van de les bestaat uit dansen op muziek, zingen of spelletjes spelen. De kinderen mogen gewoon in hun eigen kleding meedoen, mits deze vrij bewegen niet in de weg staan (denk aan rokjes of jurkjes die kunnen blijven steken.) Met het oog op de veiligheid zijn sokken bij de kinderen niet toegestaan, met uitzondering van sommige speciale antislip-sokken (de trainer moet toestemming geven). Gymschoenen mogen ook, maar blote voeten zijn geen enkel probleem. Houd met de kleding van de kinderen rekening dat het in de zaal in de winter erg fris kan zijn en in de zomer vrij warm.

Gymnastiek

GYM I – groep 1 en 2 |GYM II- groep 3 en 4 |
GYM III- groep 5 en 6 |GYM IV- groep 7, 8 EN VO

Sparta biedt gymnastieklessen aan voor jongens en meisjes van de basisschool t/m de middelbare school, onderverdeeld in diverse leeftijdsgroepen. Rollen, springen, hangen en zwaaien: in de lessen maken we gebruik van verschillende toestellen. Natuurlijk is er tijdens de les ook tijd voor verschillende spelletjes. Met veel plezier en genoeg uitdaging bewegen staat bij Sparta voorop. Daarom zorgen we voor op maat gemaakte lessen per leeftijdscategorie. Naast de reguliere lessen hebben de kinderen ook de mogelijkheid om aan recreatieve wedstrijden deel te nemen. De lessen duren ongeveer 45 minuten voor GYM I en een uur voor de hogere groepen.

Freerunning

7 t/m 17 jaar

Freerunning is een sport waarin je over hindernissen springt en salto’s neemt van de hoogste plaatsen. Dit doe je allemaal zonder bescherming. Springend en duikelend probeer je allerlei afstanden te overbruggen. Het is superleuk om te doen en ziet er ook nog eens spectaculair uit. Het lijkt misschien volkomen roekeloos, maar Freerunning is beslist geen waaghalzerij. Je verlegt op een verantwoorde manier je grenzen onder begeleiding van een speciale trainer. Sparta verzorgt Freerunning van 7 t/m 17 jaar, afhankelijk van het aantal aanmeldingen verspreid in 1 of meerdere groepen van ongeveer een uur per les. Durf jij de uitdaging aan?!

Turnen

Selectie

De gym-trainer nodigt je speciaal uit voor deze les. Dit doen we alleen als blijkt dat je in de reguliere gymgroep met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Tijdens de turn-trainingen ben je bezig met sprong-, brug-, balk- en vloeroefeningen en leggen we echt de nadruk op de uitvoering. Naast dit besteden we ook tijd aan kracht (planken en andere krachtoefeningen) en lenigheid (spagaat, bruggetje, etc.). Als je in de turnselectie zit, doe je mee aan wedstrijden. De lessen duren ongeveer twee uren en we hebben twee verschillende groepen in de week. Kijk voor de benodigde wedstrijdkleding op de pagina ‘wedstrijden’.

Gym 50+

Bewegen voor ouderen

Gezellig bewegen met andere ouderen op een verantwoorde manier. Om de beweging onder de ouderen te stimuleren, fit te blijven en daarnaast anderen te ontmoeten. Tijdens deze les wordt op een rustige manier omgegaan en geleerd hoe je je verantwoord kunt bewegen. De lessen zijn van september t/m april en duren ongeveer een uur. We raden aan om goede (binnen)sportschoenen aan te schaffen om blessures te voorkomen.

Conditietraining

Volwassenen – binnen

In deze groep versterk je, onder professionele begeleiding van een fitnessinstructeur, de algemene conditie, kracht en lenigheid. Reken maar dat je af en toe met spierpijn naar huis gaat! Er wordt elke week iets anders gedaan en af en toe een spel. De lessen vinden plaats in de zaal van september t/m mei en duren ongeveer een uur. We raden aan om goede (binnen)sportschoenen aan te schaffen om blessures te voorkomen.

Bootcamp

Volwassenen – buiten

In teamverband train je je spieren, onder professionele begeleiding van een fitnessinstructeur. Het doel is om de kracht en uithouding te verbeteren door intense groepstrainingen gedurende de periode van een uur. Bootcamp vindt in de buitenlucht plaats. Zorg dus voor goede warme kleding op de koudere dagen en voldoende bescherming (zonnebrand, water) op de warmere dagen. Goede sportschoenen zijn noodzakelijk om geen blessures op te lopen.